1. PASZTET Z PIECZARKAMI
Składniki:
300 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach
10 jajek ugotowanych na twardo
1 duża cebula
2 surowe jajka
1 pęczek koperku posiekanego
1 pęczek pietruszki posiekanej
1 pęczek koperku posiekanego
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 bułka namoczona w mleku
0,5 szklanki bułki tartej
1 łyżka masła
sól, pieprz
Pieczarki i cebule smażymy z masłem na patelni do momentu, gdy odparuje woda.Jajka wymieszać z ziołami, śmietaną, majonezem, bułką namoczoną i bułką tartą.
Dodać roztrzepane jajka, podsmażone pieczarki i cebulę doprawić solą i pieprzem.Wymieszać.
Przełożyć do natłuszczonej foremki zapiekać w 200 stopniach około 50 min.

 

2.BIAŁA KIEŁBASA DUSZONA
Składniki:
4 białe kiełbaski
1 żurek rozrobiony w 400 ml zimnej wody
1 duża cebula
200 g pieczarek
Kiełbasę naciąć z każdej strony, lekko podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki w plastry. Ułożyć w naczyniu kiełbasę, cebulę pieczarki zalać żurkiem .Piec około 1 godz. w 200 stopniach.

 

3. SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
200g ugotowanego ryżu
250 g tuńczyka w oliwie
1papryka czerwona
1papryka żółta
1 ogórek
300 g pomidorków cherry
puszka kukurydzy
1 pęczek szczypiorku
sól pieprz
Ryż gotujemy al dente troszkę krócej niż jest podane na opakowaniu, następnie odcedzamy i przepłukujemy w zimnej wodzie- by ryż się nie kleił. Warzywa myjemy , szczypiorek siekamy, ogórka paprykę kroimy w kostkę dodajemy do tego kukurydzę i tuńczyka z 2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem na koniec dodajemy pomidorki.

4. SAŁATKA JARZYNOWA
Składniki:
⦁ 2 duże ziemniaki
⦁ 2 duże marchewki
⦁ 1 pietruszka
⦁ 300g selera
⦁ 2 -3 jajka
⦁ 1 puszka groszku
⦁ 1 ogórek kiszony
⦁ pół jabłka
⦁ 1 łyżka musztardy
⦁ 2 łyżki majonezu
⦁ 1 łyżeczka cukru
⦁ plasterki cytryny do dekoracji
⦁ koper do dekoracji
⦁ 1 łyżka śmietany
Warzywa gotujemy w garnku z przykrywką około 20 min w mundurkach marchewki , ziemniaki, selera, pietruszkę. Selera warto położyć na warzywach skórką do dołu – wtedy gotuje się na parze . W rondelku gotujemy jajka około 10 min.
Po ostudzeniu składniki kroimy w kostkę dodajemy odcedzony groszek , jajka, ogórka i jabłko również pokrojone w kostkę .Dodajemy majonez, cukier, musztardę, śmietanę doprawiamy.Odstawiamy na godz. Następnie sprawdzamy smak czy składniki się przegryzły, można jeszcze doprawić do smaku . Sałatkę formuję pierścieniami i dekoruję plasterkiem cytryny i koperkiem ,lub przekładam do małych pucharków. Prezentuje się pięknie.

5. SAŁATKA WIELKANOC
Składniki:
jajka 6 sztuk
ogórek kiszony 6 sztuk
szynka konserwowa 300 g
pęczek szczypiorku
6 łyżek majonezu
sól, pieprz
0,5 łyżeczki chrzanu
Jajka gotujemy około 10 min na twardo. Po ugotowaniu jajka, ogórka ,szynkę kroimy w grubą kostkę.
Siekamy szczypiorek doprawiamy do smaku majonezem, chrzanem,solą i pieprzem.

6. JAJKA FASZEROWANE 2 PASTAMI
Składniki :
8 jajek
20dag serka topionego
1 łyżka majonezu
garść orzechów ziemnych
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
sól pieprz
6 oliwek
liście sałaty do dekoracji
Ugotować około 8 jajek na twardo przekroić na pół , wyjąć żółtka i podzielić na 2 porcje- będą 2 różne pasty.
1 pasta- zmiksować żółtka serek topiony dodać łyżkę majonezu ,łyżkę oliwy doprawić do smaku solą i pieprzem
2. pasta- orzeszki zarumienić na suchej patelni, następnie zmiksować z żółtkami 3 łyżkami oliwy i oliwkami 1 łyżka soku z cytryny i doprawić solą i pieprzem
Pastami napełnić jajka i ułożyć na liściach sałaty.

7. KROKIETY
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki maki
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody mineralnej
odrobina soli
masło klarowane do smażenia
jajka i bułka tarta do obtoczenia na krokiety
Farsz:
700 gram pieczarek
3 duże cebule
300 g startego sera
1 pęczek pietruszki
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Przygotowanie:
Naleśniki : jajka wymieszać z odrobiną soli, dodać mąkę, mleko i wodę wszystko zmiksować i smażymy na maśle klarowanym 🙂
Farsz: Pieczarki drobno kroimy ,cebulę w kostkę smażymy na masełku aż woda odparuje doprawiamy przyprawami, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia .Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na naleśniki. Zwijamy w krokiety. Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej podsmażamy no i mamy krokiety . Smacznego.
1458034910743