Placki z cukinii
Składniki:

2 małe cukinie (każda ok. 300-350 g)
2 jajka
ok. 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 3 czubate łyżki mąki pszennej
sól
pieprz

Dodatkowo:

olej rzepakowy do smażenia
koperek
jogurt

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie myjemy i wycieramy. Odkrawamy końce i ścieramy (wraz ze skórką) na największych oczkach tarki. Lekko solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i pieprz.

Jeśli ciasto będzie zbyt płynne dodajcie więcej mąki. W tym przepisie trzeba jej dawać „na oko”,bo cukinie bywają bardziej i mniej wodniste.  Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok na kilka minut.  Smażymy. Placki zajadamy na gorąco. Najbardziej je lubię z kleksem jogurtu,który jest lekko kwaśny.

Rada:  Cukinie wybieramy jak najmniejsze, przeważnie są bardziej zbite.